Koronavírusom sa na svete nakazilo už viac ako 19 miliónov ľudí

07.08.2020 Celý región

Paríž 7. augusta (TASR) - Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu zaznamenaných na celom svete prekročil v noci na piatok hranicu 19 miliónov. Informovala o tom agentúra AFP na základe údajov z oficiálnych zdrojov.

Celkovo sa koronavírusom na svete nakazilo najmenej 19.000.553 ľudí. Chorobe COVID-19 podľahlo 712.315 pacientov.

Až 40 percent z celkového počtu prípadov zaznamenali Spojené štáty a Brazília - dve pandémiou najťažšie zasiahnuté krajiny.

USA hlásia celkom 4.870.367 prípadov a 159.864 úmrtí. Brazília 2.912.212 prípadov a 98.493 úmrtí.

Za nimi nasleduje India s 2.025.409 prípadmi nákazy a 41.638 úmrtiami.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Afrike prekročil milión

Johannesburg 7. augusta (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Afrike prekročil vo štvrtok milión. Experti varujú, že skutočné číslo je pravdepodobne niekoľkokrát vyššie, píše agentúra AP.

V Afrike žije viac ako 1,3 miliardy ľudí. Mnohé krajiny majú slabo rozvinuté zdravotnícke systémy, čo vedie k nedostatočnému testovaniu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že vírus sa na kontinente rozšíril z veľkých miest do "vzdialeného vnútrozemia", kde existuje iba slabá zdravotnícka infraštruktúra.

Najviac prípadov na kontinente eviduje Juhoafrická republika (JAR), ktorá je zároveň najvyspelejšou africkou krajinou. JAR dosiaľ potvrdila 529.877 prípadov nákazy koronavírusom a 9298 súvisiacich úmrtí, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa v americkom meste Baltimore.

V celkovom počte prípadov je JAR piata na svete. Aj tu však existujú problémy s nedostatkom nemocničných lôžok a s evidenciou úmrtí v dôsledku COVID-19.

Iné krajiny majú nedostatočné zásoby testov na koronavírus, niektoré sú schopné testovať iba v jednom zdravotníckom zariadení, pričom trvá celé dni, kým sa vzorky podarí analyzovať.

Celkovo africké krajiny dosiaľ vykonali 8,8 milióna testov. Podľa Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktoré spadá pod Africkú úniu, je cieľom 13 miliónov testov mesačne.
 
 

USA zaznamenali najväčší denný nárast obetí pandémie za tri mesiace

Washington 7. augusta (TASR) - Spojené štáty zaznamenali v piatok 2060 úmrtí v dôsledku COVID-19 v priebehu uplynulých 24 hodín, najviac za posledné tri mesiace. Počet prípadov nákazy prekročil päť miliónov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa v americkom meste Baltimore.

Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom dosiahol 5.032.179. Celkový počet úmrtí stúpol na 162.804.

Pandémia od júna znova naberá v mnohých štátoch USA na sile, predovšetkým na juhu a západe. Niekdajšiemu epicentru pandémie mestu New York sa naopak podarilo šírenie vírusu do veľkej miery dostať pod kontrolu.

Viac ako 2000 úmrtí USA naposledy zaznamenali 7. mája.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Grécku prekročil 5000

Atény 7. augusta (TASR) - Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom v Grécku prekročil vo štvrtok 5000, píše agentúra AFP.

Za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 153 nových prípadov, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 5100. Chorobe COVID-19 v krajine dosiaľ podľahlo 210 ľudí.

Niekoľko nových prípadov sa objavilo na malom dovolenkovom ostrove Poros v blízkosti Atén. Úrady tam preto zaviedli epidemiologické opatrenia. Patrí medzi ne nočný zákaz vychádzania do všetkých barov a reštaurácií až do 17. augusta a zákaz jarmokov či otvorených trhov

Na Porose bol taktiež vyhlásený zákaz podujatí s viac ako deviatimi ľuďmi. Rúška sú povinné vonku i vo vnútri.

Grécka vláda v stredu oznámila, že uplynulý týždeň bol pre ňu "budíčkom" v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Odvtedy sprísňuje v krajine karanténne opatrenia.

Úrady za nárastom počtu prípadov vidia najmä preplnené nočné kluby a iné spoločenské podujatia. Iba 10 percent z nových prípadov pochádza podľa premiéra Kyriakosa Mitsotakisa zo zahraničia.

Úrad pre verejnú ochranu už minulý týždeň oznámil povinnosť nosenia rúšok vo všetkých verejných vnútorných priestoroch. Návštevy v domovoch dôchodcov sú až do 15. augusta zakázané.

Pre svadby, krsty a pohreby platí maximálny počet 100 účastníkov.

Mitsotakis nateraz odmietol celoplošné obmedzenie pohybu a začal do krajiny púšťať zahraničných turistov, keďže turizmus je pre Grécko významným zdrojom príjmov.
 
 

Počet prípadov ochorenia COVID-19 prekročil v Indii dva milióny

Naí Dillí 7. augusta (TASR) - Počet prípadov ochorenia COVID-19 prekročil v piatok v Indii dva milióny. Za uplynulých 24 hodín tam v pribudlo rekordných 62.538 nakazených novým druhom koronavírusu a 886 úmrtí. Ide zároveň o najvyšší denný prírastok počtu infikovaných od vypuknutia pandémie, informovali agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

India sa tak stala po USA a Brazílii treťou krajinou, kde počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 prekročil hranicu dvoch miliónov. Nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 tam doteraz podľahlo 41.585 ľudí.

Indickú úrady od polovice júna evidujú denne v priemere 50.000 nových prípadov nákazy. Odborníci však tvrdia, že sa robí málo testov, ktorých pripadá 16.035 na milión obyvateľov.

Smrtnosť ochorenia COVID-19 je v Indii približne 2,09 percenta. Toto číslo je však podľa agentúry Reuters podhodnotené, pretože sa doň započítavajú iba úmrtia ľudí, ktorí boli na vírus testovaní.

Nákazou sú najviac postihnuté indické štáty Maháraštra, Tamilnádu a Ándhrapradéš.
 
 

V Nemecku opäť pribudlo viac ako 1000 nakazených za deň

Berlín 7. augusta (TASR) - V Nemecku pribudlo za posledných 24 hodín 1147 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. S odvolaním sa na údaje z Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

Po strede, keď v Nemecku zaznamenali 1045 nových prípadov ochorenia COVID-19, ide od 7. mája už o druhý denný nárast o viac ako 1000 prípadov.

Počet osôb, ktoré mali pozitívne výsledky testov na koronavírus SARS-CoV-2, tak v Nemecku od začiatku pandémie stúpol na 214.214. Počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa zvýšil o osem na 9183.

Počet prípadov nákazy v Nemecku začal opäť stúpať pred niekoľkými týždňami. Najnovší denný nárast nesúvisí s lokalizovanými ohniskami, ako tomu bolo v polovici júna v prípade bitúnku v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ale prípady sa vyskytli v celej krajine.

V nasledujúcich dňoch sa navyše končia prázdniny v 16 spolkových krajinách. Už vo štvrtok sa vrátili žiaci do škôl v Hamburgu.

Vo štvrtok spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn oznámil, že každý, kto sa vráti do Nemecka z oblasti považovanej z hľadiska šírenia koronavírusu za rizikovú, sa musí dať od soboty bezplatne testovať.

Z krajín Európskej únie sú podľa RKI medzi rizikovými krajinami Luxembursko a tri španielske regióny - Aragónsko, Katalánsko a Navarra. Miesta na testovanie budú zriadené v prvom rade na letiskách; takáto možnosť však bude k dispozícii aj v prípade návratu vlakom alebo autom.

Ak niekto testovanie odmietne, môže dostať pokutu až do výšky 25.000 eur.
 
 

Kto v Rwande nenosí rúško, musí ísť na povinnú prednášku na štadión

Kigali 7. augusta (TASR) - Občania Rwandy, ktorí porušia večerný zákaz vychádzania alebo nariadenie nosenia rúšok na spomalenie šírenia koronavírusu, sa musia povinne zúčastniť na celonočných prednáškach o hrozbe nákazy. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Už približne 70.000 ľudí sa muselo od polovice júla zúčastniť na prednáškach, ktoré vláda organizuje na štadiónoch. Účastníci tam musia dodržiavať aspoň metrový odstup, pričom na priebeh udalostí dohliada ozbrojená stráž. Osvetu o koronavíruse šíri aj miestna televízia.

Rwanda doteraz zaznamenala iba päť úmrtí na COVID-19 a zhruba 2000 prípadov nákazy. Táto africká krajina už v marci zatvorila obchody a školy, pozastavila hromadnú dopravu a uzatvorila hranice.

Rwanda síce zvláda šírenie nákazy, avšak ľudskoprávne organizácie upozorňujú, že tamojšie bezpečnostné zložky zneužívajú situáciu na násilnosti voči kritikom režimu i bežným občanom. Časté sú údajne znásilnenia i vraždy.
 
 

V Maďarsku pribudli dve úmrtia na COVID-19

Budapešť 7. augusta (TASR) - V Maďarsku pribudli za uplynulých 24 hodín dve obete ochorenia COVID-19; ide o starších chronicky chorých pacientov. Počet obetí choroby spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2 tak stúpol na 602.

Nákazu koronavírusom potvrdili za posledný deň v 24 prípadoch, celkom evidujú v krajine 4621 infikovaných, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na vládnej stránke koronavirus.gov.hu.

Z ochorenia sa zotavilo 3464, aktuálne nakazených koronavírusom je 555 osôb. V nemocniciach ošetrujú 72 chorých, z nich šiesti sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

Po sprísnení podmienok vstupu na územie Maďarska stúpol počet ľudí v úradnej domácej karanténe na 7092. Karanténu navrátilci z rizikových krajín nemusia absolvovať, ak sa preukážu negatívnym PCR-testom, ktorý si však od 1. augusta musia hradiť sami.
 
 

Orbán: Každý ilegálny migrant je biologickou zdravotnou hrozbou

Budapešť 7. augusta (TASR) - Každý migrant, ktorý chce vstúpiť ilegálne na územie Maďarska, znamená pre krajinu biologickú zdravotnú hrozbu, čomu je potrebné za každú cenu zabrániť, domnieva sa predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Povedal to v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

"Spojením migrácie so šírením nového druhu koronavírusu nemožno vytvárať obraz, že každý migrant je biologickou bombou - avšak niektorí ňou sú. Problémom je to, že nevieme, ktorí. Preto musíme vnímať každého migranta ako potenciálneho šíriteľa nákazy," podčiarkol premiér.

Orbán pripomenul, že vyzval ministra vnútra Sándora Pintéra, aby policajti a vojaci - tak ako to robili aj doteraz - rázne zabránili každému pokusu o ilegálne prekročenie štátnych hraníc, pretože už toto by znamenalo ohrozenie verejného zdravia.
 
 

Poľsko zaznamenalo ďalší rekord v počte prípadov nákazy koronavírusom

Varšava 7. augusta (TASR) - V Poľsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín 809 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 50.324, informovala v piatok tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva zdravotníctva.

Vo štvrtok ministerstvo evidovalo 726 nových infikovaných, v stredu 640, v utorok 680 a v pondelok 575.

Za posledný deň ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v Poľsku ďalších 13 ľudí vo veku 56 až 92 rokov, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 1787.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý sa do zvyšku sveta rozšíril z pevninskej Číny, zaznamenali v Poľsku 4. marca. Stav epidémie bol v krajine vyhlásený 20. marca a 31. marca poľská vláda zaviedla ďalšie opatrenia obmedzujúce pohyb osôb. Niektoré zo zavedených opatrení boli 20. apríla zmiernené, pričom k ich ďalšiemu zmierňovaniu dochádzalo v priebehu mája i júna.
 
 

Pri ceste do Egypta treba test na COVID-19, letovísk sa to netýka

Bratislava 7. augusta (TASR) - Cestujúci do Egypta musia od piatka predložiť pri vstupe do krajiny negatívny PCR test, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Test sa nevyžaduje v prípade priameho príchodu do letovísk Šarm el-Šajch, Hurgáda, Marsa Matrouh a Marsa Alam. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

"Cudzinci, ktorí sa zdržiavajú v Káhire, ale nemajú povolenie na pobyt, nebudú môcť cestovať (letecky) z hlavného mesta do troch hlavných pobrežných provincií Egypta (Šarm el-Šajch, Hurgáda, Marsa Matrouh), čo je súčasťou opatrení na obmedzenie šírenia koronavírusu," informuje ďalej ministerstvo.
 
 

Ukrajina hlási ďalší denný rekord v počte nakazených koronavírusom

Kyjev 7. augusta (TASR) - Ukrajina zaznamenala ďalší denný rekord v počte nakazených novým koronavírusom, informovala v piatok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa nej sa počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2, zvýšil za posledných 24 hodín o 1453 na celkovo 78.261.

Nákaze podľahlo za posledný deň ďalších 33 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1852.

Z ochorenia sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 43.055 ľudí.

Rekordný počet nových prípadov nákazy hlásila Ukrajina aj vo štvrtok, a to 1318.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa môžu zmierniť alebo zintenzívniť v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov.
 
 

Malta pre nárast prípadov nákazy obnovila niektoré predošlé opatrenia

Valletta 7. augusta (TASR) - Malta v piatok opätovne zakázala hromadné zhromaždenia a zaviedla povinnosť nosiť na verejnosti rúška. Dôvodom je aktuálny nárast nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu po tom, čo v tejto stredomorskej ostrovnej krajine na začiatku júla týždeň neevidovali žiadny prípad infekcie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tamojšie zdravotnícke úrady zaznamenali v piatok 49 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo predstavuje druhý najvyšší denný prírastok odvtedy, ako v krajine 7. marca zaregistrovali prvú infekciu. Deväť pacientov zomrelo.

Premiér Robert Abela nariadil obmedzenia týkajúce sa verejných zhromaždení a opatrenia v snahe obmedziť priamy kontakt s ľuďmi v domovoch dôchodcov. Návštevníci tak musia zostať za plexisklom.

V uzavretých priestoroch budú zakázané verejné zhromaždenia viac ako 100 ľudí a vonku sa nebude môcť na jednom mieste stretnúť viac ako 300 osôb. V menších priestoroch bude vstup obmedzený na jednu osobu na štyri štvorcové metre.

Za nerešpektovanie povinnosti nosiť na verejnosti rúško alebo inú ochranu dýchacích ciest hrozí pokuta vo výške 50 eur a organizátorom veľkých podujatí vo výške 3000 eur.

Malta obmedzenia zamerané na zníženie rizika prenosu nákazy koronavírusom zrušila v júli. Teraz sa pripojila k stále väčšiemu počtu krajín, ktoré boli po prvom úspechu v boji s vírusom nútené znovu zaviesť predošlé epidemiologické obmedzenia.
 
 
 

V Taliansku zaznamenali prudký skok v prípadoch, dôvodom je cestovanie

Rím 7. augusta (TASR) - Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku stúpol v piatok oproti predchádzajúcemu dňu o 38 percent a bolo potvrdených 552 nových nakazených. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Taliansko nemalo takýto vysoký denný nárast prípadov od konca mája. Pred necelými dvoma týždňami zaznamenávalo zhruba 200 nových prípadov denne.

Severovýchodný región Benátsko, ktorý robí takmer 16.500 testov z výterov za deň, hlásil približne tretinu z týchto nových prípadov - konkrétne 183.

Guvernér Benátska Luca Zaia uviedol, že nové infekcie zistili u obyvateľov, ktorí sa nedávno vrátili domov zo Španielska, Peru, Malty, Chorvátska a Grécka.

"Dovolenky sú riziko," povedal guvernér na svojom každodennom brífingu. "Každý sa musí rozhodnúť sám, či chce ísť na dovolenku, ale pravdou je tiež to, že už niekoľko týždňov pozorujeme nahromadenie pacientov, ktorí sa nakazili na dovolenke," dodal.

Práve v severnom Taliansku vypukla vo februári nákaza koronavírusom v krajine a práve tam zaznamenávali počas celej pandémie najvyššie počty nakazených aj mŕtvych.

Nedávno sa však vyskytli mnohé ďalšie zhluky infekcií aj v strednom a južnom Taliansku. Väčšina týchto prípadov je spojená s cudzincami vracajúcimi sa do práce na farmách alebo v reštauráciách či hoteloch, ale aj s migrantmi zachránenými na mori.

V Taliansku zaznamenali v piatok tri ďalšie úmrtia na koronavírus, takže celkový počet úmrtí v krajine stúpol na 35.190. Odborníci tvrdia, že počty zo všetkých krajín sú oproti skutočnosti podhodnotené - dôvodom sú obmedzené testovanie, prehliadnuté prípady nákazy a ďalšie záležitosti.

Talianske úrady sa snažia tiež prísne zasahovať proti nočnému životu v turistických destináciách, ako sú ostrovy Capri a Ponza, alebo vo štvrtiach s barmi v mestách ako Rím, Miláno a Neapol. Taliansko vyžaduje nosenie rúšok na vonkajších priestranstvách, ak nie je možné dodržiavať odstup. Mnohé vonkajšie kaviarne a bary priťahujú davy mladých ľudí, väčšina však rúška nenosí.

Talianske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že priemerný vek nakazených ľudí v posledných týždňoch klesol na 40 rokov, v porovnaní s prvými dňami najhoršieho štádia pandémie, keď bol priemerný vek okolo 61 rokov.
 
 

Latinská Amerika je regiónom s najväčším počtom úmrtí na COVID-19

Montevideo 7. augusta (TASR) - Latinská Amerika a Karibik prekonali v piatok Európu a stali sa regiónom s najväčším počtom úmrtí na ochorenie COVID-19, spôsobované novým druhom koronavírusu. Ukázal to vlastný výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov.

Najhoršie zasiahnutý región na svete zaznamenal celkovo 213.120 úmrtí na COVID-19, teda o 460 viac než Európa. Údaj platil v piatok o 19.00 h SELČ.
 
 

Pre COVID-19 zomrelo v Rusku v júni o 1000 viac ľudí ako uviedli úrady

Moskva 7. augusta (TASR) - Za jún zahynulo v Rusku v dôsledku nákazy koronavírusom vyše 5400 ľudí, čo je o 1000 ľudí viac, než predtým ohlásili ruské úrady. Vyplýva to z údajov štátneho štatistického úradu, zverejnených v piatok, informovala tlačová agentúra AFP.

Miera úmrtnosti na koronavírusové ochorenie je v Rusku oveľa nižšia ako v iných krajinách s podobnou mierou nákazy a kritici preto obviňujú ruské úrady, že s cieľom minimalizovať rozsah krízy nedostatočne hlásia úmrtia.

Podľa súčtu denných údajov zverejnených zdravotníckymi úradmi zahynulo v dôsledku ochorenia COVID-19 v období od 2. júna do 1. júla 4499 ľudí.

Štatistický úrad Rosstat však v piatok oznámil, že za mesiac jún tam ochorenie COVID-19 zapríčinilo úmrtie 5448 ľudí. Okrem toho 4880 ľudí infikovaných koronavírusom zomrelo pre iné komplikácie. V 1399 prípadoch tieto komplikácie zapríčinil práve koronavírus, uvádza úrad.

Celkovo v krajine v júni zahynulo 162.758 ľudí, čo je o približne 25.000 viac v porovnaní s júnom 2019, keď v krajine zomrelo 137.237 ľudí.

Ruská vláda trvá na tom, že príčiny úmrtia dôsledne zaznamenáva na základe výsledkov pitiev a podľa medzinárodných štandardov stanovených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Na rozdiel od niektorých iných krajín, ktoré počítajú všetky úmrtia infikovaných ľudí, Rusko počíta iba úmrtia priamo spôsobené vírusom.

Rusko je v počte prípadov štvrtou najzasiahnutejšou krajinou na svete. Celkovo tam zaznamenali vyše 877.000 prípadov nákazy koronavírusom, z toho 14.725 úmrtí.
 
 
 

Vyberte región